Många yrken och karriärval som tidigare inte existerade har tillkommit i samband med att internet har tagit världen med storm. Idag lever vi mer eller mindre halva våra liv online, och det är därför inte konstigt att det finns en mängd olika sätt att tjäna pengar i den digitala världen. Ett sådant yrke som har uppstått under de senaste 20 åren är bloggare. Att leva på att skriva dagbok på nätet skulle sannolikt ha låtit bisarrt för trettio år sedan, men idag är en blogg så mycket mer än bara en dagbok: det är en plattform för påverkan, inflytande och marknadsföring, och som sådan finns det självklart sätt att tjäna pengar på sin blogg.

Många bloggare kan idag liknas vid verkliga kändisar på internet, och därför har de så klart stort inflytande på sina fans. Precis som företag i verkliga livet är intresserade av att använda kändisars ansikten och inflytande för att marknadsföra sina produkter och varumärken, är företag intresserade av att nå bloggarnas läsare via nätet genom att inleda samarbeten med bloggarna. Dessa samarbeten kan se olika ut, men ett vanligt exempel är så kallade sponsrade inlägg, som går ut på att bloggare mot betalning eller gratis produkter skriver om ett företags tjänster eller produkter. Denna typ av inlägg är ett kontroversiellt ämne, eftersom det ofta inte är tydligt var gränsen går mellan bloggarens ärliga åsikter och det som företaget har betalat dem för att säga. Det är dock knappast en ny företeelse, då det redan år 2006 fanns ett amerikanskt företag vars hela affärsidé gick ut på att koppla ihop bloggare med företag som ville marknadsföra sig genom bloggar. Bloggarna fick då en mindre summa pengar som ersättning för att de recenserade en produkt på deras bloggar.

Ett annat vanligt sätt att tjäna pengar på sin blogg är att tillåta annonser på bloggen. Detta kan ske på flera sätt. Vissa bloggportaler lägger till exempel automatiskt in annonser på användarnas bloggar. Bloggarna får sedan en liten ersättning per visning av annonserna eller per klick på annonserna. Ett annat sätt, om man har sin egen domän för bloggen, är att själv sälja annonsplatser. Fördelen med detta är dels att man får pengar direkt, inte bara när någon klickar på annonserna, dels att man har kontroll över vilka annonser som visas på ens blogg.

Samtliga dessa metoder för att tjäna pengar förutsätter dock att du har många läsare på din blogg. Läsare och sidvisningar är nyckeln till att företag ska vilja sponsra inlägg på din blogg och för att de pengar du får in från annonsering faktiskt ska bli tillräckligt mycket att leva på. För att få upp antalet läsare kan du behöva investera både tid och pengar i din blogg, vilket gör att det på många sätt är som att starta upp vilket företag som helst. Om du skulle behöva låna pengar initialt för att till exempel betala en webbdesigner för att ge bloggen ett nytt utseende eller för att investera i en ny kamera för att ta proffsiga bilder till bloggen ska du använda dig av Enklare. Då kan du nämligen jämföra bankernas lånevillkor på ett enkelt och smidigt sätt, så att du kan vara säker på att du lånar pengar med så bra förutsättningar som möjligt.