I teorin kan du blogga med bara en gammal mobil i handen, så länge du är uppkopplad på nätet. Men i praktiken krävs det mycket mer för att skapa en bra blogg – en blogg som är värd att besöka.

Bloggen

Du kan egentligen blogga helt gratis. Det finns fullt med portaler som erbjuder gratisbloggar som inte kräver mer än att du klickar och skriver. I teorin kan du skapa en blogg och en Youtubekanal som ger dig heltidsinkomst med bara en gammal mobil. Men praktiken ser självklart annorlunda ut. De stora bloggarna och Youtubers har investerat i utrustning av hög kvalitet. Vanliga bloggare, som i alla fall har återkommande läsare och en liten månatlig blogginkomst, har självklart inte lika dyr utrustning men har i alla fall en bra mobil och eget domännamn. Om du ska lyckas med din blogg behöver du inte köpa all utrusning på en gång, men du måste börja på rätt sätt. Många bloggare investerar i utrustning

allteftersom pengarna rullar in – så att bloggen eller Youtubekanalen betalar sig själv. Men för att få några läsare bör du ändå ha en mobil som tar någorlunda bra kort och filmer. Upplevelsen får inte förstöras av dåligt ljud eller kornig bild. Det kan också vara klokt att alltid ha en fulladdad powerbank med dig – du vet aldrig vilka händelser som du råkar på och som du som bloggare bör göra det bästa av. Du hittar många olika powerbanks hos Teknikdelar.

Domännamn och hosting

Domännamn och hosting låter kanske inte som utrustning i sig, men det går inte att tala om att blogga utan att nämna dem som en grund. En bra blogg har egen hosting och ett bra domännamn. Se det som en del av din investering. Du kan ha världens bästa kamera, men om du inte har en egen blogg med passande namn, så kommer ingen att hitta dina bilder. Du kan välja mellan att köpa hosting med en eller flera hemsidor. De flesta bloggare har faktiskt flera hemsidor, då det ger dem större möjlighet att verkligen generera inkomst.

Fysisk utrusting

Du behöver både en mobil och dator för att kunna blogga. För att installera olika program och appar krävs det en dator. En bra blogg handlar inte bara om vad som skrivs, utan också om olika tillägg för sociala medier, webbhandel och nyhetsbrev. Det är kombinationen som gör att du kan tjäna pengar på din blogg.

Om du ska skapa filmer till YouTube kan du börja med mobilen men sedan köpa en kamera. Bilden är faktiskt inte lika viktig som ljudet. Om du gör filmer om löpteknik, så är det lika viktigt att publiken hör vad du säger, som att de ser en klar bild i solen. En bra mikrofon kan lyfta dina filmer mycket.