Förr i tiden hette det dagbok, idag heter det blogg. En blogg kan innehålla precis vad som helst. Allt från fakta eller till vardagliga inlägg  från en helt vanlig privatpersons vardag. Bloggar kan även kändisar ha. De kan skriva om deras arbete, eller tipsa sina läsare om smink och kläder. En fotograf kan visa upp sina vackra bilder till beskådning. Men man behöver inte vara en kändis för att blogga. Det finns många privatpersoner ute på nätet som bloggar om allt från sin vardag till sina tankar och funderingar. Att ha en blogg kan vara ett samarbete med andra. Man behöver inte vara en ensam skribent med andra ord.

I regel när man hamnar på en blogg så är det oftast det senaste inlägget som man ser först. Oftast så har bloggaren även menyer. I menyn finns det i regel kategorier och där kan man välja och vraka om dom som man vill läsa om. En bloggare kan skriva om flera olika saker eller så har de ett specifikt tema. Som till exempel foto, samhälle, nyheter med mera.

Det finns många viktiga bloggare som bloggar om ämnen som verkligen är viktiga. Som forskare till exempel. Det finns dom som bloggar om sina upptäckter. Man kan snubbla över bloggar som skriver om rymden, barncancerfonden och många andra fonder som kan vara intressanta att läsa om.

Den som besöker en blogg har oftast möjligheten att kommentera inlägget om dom vill. Oftast så svarar bloggaren tillbaka. Man kan ställa frågor som man vill ha svar på. Tips om produkter som är bra för hår och kropp till exempel kan man få ta del av.

En bloggs utseende

Utseendet på en blogg kan se så olika ut. Antingen så har bloggaren gjort sidan själv från grunden. Lagt in koder och fått in text och färg själv, eller så har de lånat ett gratistema. Eller rentav köpt ett tema. Man kan välja och vraka idag när det gäller en bloggs utseende. Det kan finnas flera kolumner på sidan men det finns dom som bara har ett och det är där inlägget kommer. De som väljer att ha fler än en kolumn har oftast meny, inlägg, besöksräknare med bland annat. Vissa har även fotoalbum och gästbok med.

Vissa bloggportaler kan man ändra koderna själv i. Om man vill ha andra färger eller sätta in en bild som sitter permanent på framsidan av bloggen. Vissa bloggar kan man inte gå in och ändra själv på för det specifika temat som redan finns ägs av någon annan. När man väljer blogg eller bloggportal så är det bra om man vet vad man vill ha först innan man går in och registrerar sin blogg. Tänk efter först hur du vill ha det!