Den klassiska dagboken som oftast skrevs för att hålla saker hemligt är idag något som vi skrivs allt mer i digital form för att framföra vad vi gör i vår vardag till omvärlden. Det är ett sätt att ge uttryck för sina tankar och idéer, frustrationer och inspirationer. Bloggare idag gör sig en förmögenhet på sina bloggar via läsare som besöker, läser och kommenterar på deras bloggar dagligen. Det bloggare tjänar på oftast är reklam som visas på bloggen. Begreppet inlägg är vad som används för varje ny bloggartikel och varje inlägg brukar oftast fokusera på ett ämne och ibland fler.

Blogg som ord kommer från engelskans “weblog” som hänvisar till webjournal eller webdagbok. Bloggar som uttrycksform är otroligt vanliga idag och Technorati, en indexeringstjänst har följt utvecklingen sedan 2003, i mars -07 uppskattade att det hade skapats runt 120 000 bloggar i världen dagligen.

Kategorier av bloggar

Det finns många olika slags bloggar utifrån behov och innehåll. Många privatpersoner använder som sagt bloggar som en öppen dagbok.

Det är mycket vanligt idag att företag använder bloggar på sina företagssidor som ett sätt att marknadsföra företaget samtidigt som en blogg agerar kommunikationskanal ut mot kund.

En del bloggare skriver under sina resor. Skriver om sina upplevelser, lärdomar och kulturella skillnader. De skriver reseguider, om sina erfarenheter och bra matställen eller tips om var man kan få tag på bra boende.

Träningsbloggen är för de träningsintresserade och kan handla om allt från enskilda sporter, såsom fotboll eller cykelsport, till enskilda personers träningsdagbok.

Forskarbloggar skrivs med någon anknytning till forskning och ofta riktade till en bredare publik.

En mikroblogg är en blog som innehåller en begränsat antal tecken per inlägg och är anpassade för att man ska kunna skriva de var som helst, när som helst. Twitter och Facebook är två exempel på mikrobloggar.

Kändisbloggare

Några av de mest kända svenska bloggare genom tiderna är Isabella Löwengrips (Blondinbella) blogg

som ofta skriver om ämnen relaterade till kvinnors vardag, mode och annat tjejrelaterat. En sådan blogg kan innehålla recensioner om exempelvis make-up eller parfymer, såsom Beyonces eller Britney Spears parfym. Många gånger innehåller de bilder tagna från vardagen och så kallade “selfies” som är bilder tagna på sig själv, antingen med kameran vänd direkt mot sig eller mot en spegelbild.

En annan känd bloggare som har bland de äldsta aktiva bloggarna är Sven Tycker som började sin blogg 1997 och fram till 2017; 20 år senare hade han lagt upp över 7000 inlägg.

Bloggverktyg

Det finns många bloggverktyg som kan användas och en av de mest populära är WordPress. Vem som helst kan skapa en gratis blogg i WordPress med gratis WordPress-domän och genast blogga loss.

På bloggsajten blogg.se kan du få tips om hur du blir en bra bloggare och den fungerar som en portal för bloggare i Sverige, där flera inlägg från olika bloggare är samlade på ett och samma ställe.